På tallriken

Påsk i trolska Bergslagen

IMG_0603

I en röd länga står en modern drickfontän av rostfritt stål mitt i ett rum. Vi dricker ur plastmuggar till porlande musik. Det smakar kallt och våra andedräkter bildar små moln när vi pratar med varandra. Vi dricker vatten som sägs ha helat självaste kung Adolf Fredriks migrän, han lär ha druckit 6-8 liter om dagen. Inget magiskt händer, vi fryser om händerna och blir kalla i magarna men enas om att vattnet är gott och att det är roligt att smaka.

På Lokas hemsida står det att folk började vallfärda till brunnen för tusen år sedan. Loka blev en kurort med privilegier i mitten av 1700-talet och är i dag främst en konferensanläggning men också en plats för spa och god mat för mindre privata sällskap. Allt lär ha börjat med att den dövstumme drängen drack av vattnet och sedan kunde tala. Vattnet silas genom sand och vidare i en 10 000 år gammal isälvslagring för att sedan smaksättas och tappas upp på flaskor. Vi lämnar musiken och tar oss ut i snö och kyla och går mot huvudbyggnaden.

Där inne sprakar en varm brasa, det känns hemtrevligt och välkomnande. Värmen kommer tillbaka och vi börjar bi hungriga. Vi är här för att äta påskbuffé.IMG_0609IMG_0612Maten är god, fräsch och vällagad. IMG_0615IMG_0614IMG_0616Till kaffet serveras en traditionell hemgjord påsktårta, tyvärr finns ingen plats kvar i magen för grädde och marsipankycklingar.IMG_0618För de som vill finns ett fint spabad med stort utbud av behandlingar.IMG_0595

Önskar er en fin påskhelg!

Kategorier:På tallriken, Spa, Tips

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s